Social bookmarks

vrijdag 22 augustus 2008

Wat is Web 3.0?

Het huidige web is te beschouwen als een verzameling documenten die via links met elkaar verbonden zijn. De werking van het web staat of valt door goede afspraken over de vorm (syntax) van webpagina’s en links. De inhoud (semantiek) van die documenten is voor webapplicaties onduidelijk. Het Web 3.0 zou een stap verder kunnen maken van het Web 2.0 door ook de inhoud van die documenten te begrijpen. Inhoud in termen van “entiteiten” zoals personen, locaties, telefoonnummers en “relaties” tussen die entiteiten, zoals persoon X “heeft” telefoonnummer Y en “woont op” adres Z.

Web 3.0 geeft betekenis aan documenten en links. Waarom is die betekenis belangrijk? Om met een klein voorbeeld voor iPhone bezitters te beginnen. De browser herkent daar een telefoonnummer in een webpagina. Een ‘click’ op dat telefoonnummer laat de iPhone bellen naar dat nummer. Met de ontwikkeling van mashups in het achterhoofd is de stap van ‘adres’ naar ligging op de kaart niet zo ver weg.
Naast het gebruik door deze webapplicaties, is het begrijpen van de inhoud van groot belang voor de kwaliteit van het zoeken op het web. Zoekmachines zijn momenteel vrij dom. Google doorzoekt miljarden pagina’s van het internet met de opgegeven zoekwoorden. De zoekmachine laat een lijst met pagina’s waarin die zoekwoorden voorkomen die qua vorm het meeste overeenkomen (“hert’” en ”bert”), met de betekenis houdt Google geen rekening (“hert” en “ree”).



Meer op: http://www.123management.nl/0/051_informatie/a510-informatie-29-informatieperspectief-web-3-0.html

1 opmerking:

Carl zei

Helemaal mee eens dat dit de volgende evolutie van het web moet worden. Maar volgens mijn definitie van web 2.0 omvat de term Web 2.0 dit soort kennisrepresentatie al.
Niet elke webpagina voldoet echter aan alle kwaliteitseisen van web 2.0 en implementeert vaak maar een subset.